Suuhygienisti on suun terveyden edistämisen sekä hammas- ja suusairauksien varhaishoidon asiantuntija. Suuhygienisti vastaa suun hyvinvoinnin ylläpidosta ja erityisesti ien- ja reikiintymisongelmien ennaltaehkäisystä. 

Suuhygienisti Tampere

Suuhygienistin palveluita ovat muun muassa seuraavat:

  • hammaskiven poisto ja ientulehduksen hoito
  • reikiintymistä ennaltaehkäisevät sekä vihlovien hampaiden fluorikäsittelyt
  • ruokailutottumusten arviointi
  • hampaiden kotihoidon ja hoitovälineiden käytön yksilöllinen opastus
  • hampaiden värjäytymien puhdistus, valkaisuhoidot ja hammaskorujen kiinnitys

KELA-korvaus

Suuhygienistin antamasta hoidosta on mahdollista saada Kela-korvausta yksityishammaslääkärin lähetteellä eli tutkimus- ja hoitomääräyksellä. Esteettinen hammashoito (esimerkiksi esteettisistä syistä tehtävä hampaiden valkaisu tai  hammaskorujen kiinnitys) ei kuulu Kela-korvauksen piiriin.

Hammaskiven poisto

Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia, joka ei lähde pois hampaita harjaamalla. Hammaslääkäri tai suuhygienisti poistaa hammaskiven yleensä ultraäänilaitteella ja/tai käsi-instrumenteilla. Hammaskiven poistolla pyritään ehkäisemään ientulehdusta ja hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitin muodostumista.

Ientulehduksen ja parodontiitin ennaltaehkäisemisessä ja hoitamisessa oleellisena osana on lisäksi suun kotihoito. Hammaskiven poistokäynnillä käydään läpi suun ja hampaiden kotihoitoon liittyviä asioita ja opastetaan hoitovälineiden yksilöllisessä käytössä.

Hampaiden valkaisu

Valkaisun lähtökohtana on aina tarkastettu, hoidettu ja terve suu. Esimerkiksi hammaskiven tulee olla poistettuna vähintään muutama päivä ennen valkaisuja. Ikärajana valkaisuja ajatellen pidetään yleisesti täysi-ikäisyyttä. Valkaisua ei myöskään tehdä raskaana oleville ja imettäville.

Valkaisumenetelmäksi voi valita joko vastaanotolla tehtävän valkaisun tai ohjatun kotivalkaisun. Tarjoamme myös hampaiden laservalkaisua Tullinsuun ja Uusisuun vastaanotoillamme. Vastaanottovalkaisuissa hampaiden vaalentuminen tapahtuu vetyperoksidin vaikutuksella. Laservalkaisuissa vetyperoksidin vaikutusta tehostetaan laservalottimen avulla.

Vaihtoehtona vastaanottovalkaisulle on valkaisumuoteilla ja karbamiidiperoksidilla tehtävä kotivalkaisu. Valkaisumuotit valmistetaan yksilöllisten hammasjäljennösten mukaan, ja voit valkaista hampaitasi kotona suuhygienistin antamien ohjeiden mukaisesti.

Hampaiden valkaisussa käyttämämme aineet (vetyperoksidi tai karbamidiperoksidi) poistavat sekä hampaan kiilteestä että hammasluusta tummentumia ja värjäymää. Valkaisumuotteja voi käyttää myös hoitolusikoina esimerkiksi kariesaktiivisilla potilailla klooriheksidiinihoidossa tai Toothmoussen käytön yhteydessä.

Valkaisuista kannattaa kysyä hammaskiven poiston yhteydessä tai erillisellä suuhygienistin konsultaatiokäynnillä. Näin voidaan käydä läpi valkaisuun liittyviä asioita laajemmin ja kartoittaa valkaisuun vaikuttavat yksilölliset tekijät.

Jauhepuhdistus

Jauhepuhdistusta käytetään plakin ja pinnallisten värjäymien poistoon hampaista. Toimenpide kirkastaa hymyä nopeasti ja soveltuu erinomaisesti myös esimerkiksi oikomishoidon aikana tai sen jälkeen tehtäväksi.

Värjääviä ainesosia on muun muassa kahvissa, teessä, tupakassa, punaviinissä, soijassa, colajuomissa. Jauhepuhdistus voidaan tehdä erillisellä hoitokäynnillä, mikäli hammaskiveä ei ole – tai hammaskiven poiston yhteydessä mikäli ien ei vuoda voimakkaasti.

Jauhepuhdistuksessa käytetään eritrytoli-, glysiini tai sodiumbikarbonaattipohjaista jauhetta yhdessä veden ja ilmasuihkun kanssa. Tätä yhdistelmää voidaankin leikkisästi kutsua painepesuriksi. Usein kuulee puhuttavan myös soodapuhdistuksesta.

Hammaskoru tekee hymystäsi yksilöllisen

Hammaskoru on hampaaseen kiinnitettävä koru. Sen kiinnittäminen on nopeaa ja kivutonta, eikä se vahingoita hammasta. Hammaskorun kiinnittämisen jälkeen voit syödä ja juoda normaalisti.

Hammaskoru ei vaikuta normaaliin elämääsi. Hoida hammaskoruhammasta samaan tapaan kuin muitakin hampaitasi – muista säännöllinen harjaus!

Hammaskoru voidaan tarvittaessa irrottaa vastaanotollamme niin, ettei hampaan pinnalle jää kiinnitysaineita.

Voit hankkia hammaskorun koruliikkeestä tai nettikaupasta. Muista ottaa hammaskoru mukaan kiinnityskäynnille!

Korun kiinnittää vastaanotoillamme suuhygienisti.

Hammaskorun kiinnityksen hinta: 50 € + toimistomaksu 20€