Hammaslääkäri Tampereella

Ajankohtaista

hammashoitopelko

hammashoitopelko

Hammaslääkäri- tai hammashoitopelko

Hammaslääkäripelko on yleisempää, kuin mitä uskoisi. Suomessa hammaslääkäriä pelkää noin joka toinen aikuinen, ja jopa kymmenes niin paljon, että saattaa pelon vuoksi jättää käymättä hammashoidossa kokonaan. Hammaslääkäripelko voi aiheuttaa pitkän tauon hammashoitoon, ja joskus hoitoon hakeudutaan vasta, kun kipu on suuri.

Haluamme Tullinsuun, Uusisuun ja Molariksen vastaanotoillamme luoda sinulle rauhallisen ympäristön, jossa koet olevasi rentoutunut ja turvallisissa käsissä. Suosimme säännöllistä ja ennaltaehkäisevää hammashoitoa, sillä se ylläpitää hyvää suunterveyttä sekä rakentaa hammaslääkärin ja potilaan välistä luottamussuhdetta. Pitkäkestoinen hoitosuhde tutun hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa vähentää myös pelon tai jännityksen tunnetta ja tekee hoidostasi mukavampaa. 

Mistä hammaslääkäripelko voi johtua?

Hammaslääkäripelko ilmenee kaikenikäisillä eikä sitä tarvitse hävetä. Pelon syitä on useampi ja ne vaihtelevat yksilöittäin. Yleisimpiä pelonaiheita ovat mm.:

  • Aiempi huono kokemus
  • Kontrollin menettäminen
  • Kipu
  • Häpeä hampaiden hoitamattomasta kunnosta

Oli pelon syy mikä tahansa, me hammashoidon ammattilaisina olemme täällä sinua varten, ja otamme aina huomioon pelkosi tai jännityksesi. 

Miten hoidamme pelkopotilaita?

Pelon omaavalle henkilölle pelkkä ajan tiedustelu tai varaaminen voi aiheuttaa ahdistuneisuutta. Jo aikaa varatessasi on hyvä mainita omasta hammaslääkäripelosta. Vastaanotollemme tullessasi annamme täytettäväksi hammashoitopelkolomakkeen. Lomake auttaa ilmaisemaan pelkosi aiheita ja siihen liittyviä tunteita. Hammaslääkäri käy kanssasi lomakkeen läpi, jotta saisit mahdollisimman mukavan hoitokokemuksen.

Luottamus hammaslääkärin ja asiakkaan välillä on avain hammaslääkäripelon selättämiseen. Hammaslääkärin kanssa kannattaa olla avoin siitä, mikä hoidossa voi pelottaa tai ahdistaa. Näin hammaslääkäri voi esimerkiksi kertoa hoitotoimenpiteiden yhteydessä, mitä seuraavaksi on tekemässä, sillä se saattaa rauhoittaa. Hammaslääkäriä voi myös pyytää pitämään lyhyitä taukoja hoidon aikana, näin tahti pysyy tarpeeksi rauhallisena.

Miten voit ottaa haltuun oman pelkosi hoidon aikana?

On olemassa keinoja, joilla voit yrittää lievittää hammaslääkäripelkoasi. Hammaslääkärille tai suuhygienistille kannattaa aina olla rehellinen omista tuntemuksistaan. Näin he pystyvät ottamaan huomioon ja keskustelemaan pelostasi kanssasi, ja toteuttamaan hoidon mahdollisimman mielekkäästi.

Nämä neuvot voivat auttaa lieventämään pelkoasi:

  • Kerro pelostasi
  • Uskalla kysyä kysymyksiä
  • Saavu ajoissa ja anna itsellesi aikaa rauhoittua ennen käyntiäsi
  • Hoidon aikana voit kuunnella musiikkia tai äänikirjaa kuulokkeista
  • Sillä hammaslääkäripelko on yleistä, ovat hammashoidon ammattilaisemme valmiita lievittämään pelkoasi. Voit pyytää heiltä apua ja selittää mikä hammashoidossa tuntuu epämiellyttävältä
  • Pyydä hammaslääkäriäsi tai suuhygienistiäsi pitämään taukoja
  • Jos toivot saavasi esilääkityksen hoitoasi varten, mainitse siitä jo aikaa varatessasi

Esilääkitys ja nukutushammashoito

Joskus hammaslääkäripelko on niin vahva, että esilääkitys tai nukutushammashoito on tarpeen. 

Esilääke on suun kautta otettava rahoittava lääke. Se rentouttaa ja rauhoittaa, jonka vuoksi se on hyvän vaihtoehto lievästä hammashoitopelosta kärsivälle asiakkaalle. Esilääkkeestä on aina hyvä keskustella ensin hammaslääkärin kanssa ennen toimenpidettä, esimerkiksi hammastarkastuksen yhteydessä. 

Nukutushoidossa hammashoito tehdään nukutuksen, eli anestesian alla. Nukutuksen aikana on mahdollista hoitaa hampaat kerralla kuntoon. Nukutushammashoitoa varten hammaslääkäri laatii aina yksilöllisen hoitosuunnitelman sekä kustannusarvion.