Jos hermoista ja verisuonista koostuva hampaan ydin vaurioituu esimerkiksi pitkälle edenneen karieksen vuoksi, tarvitaan hampaan pelastamiseksi juurihoitoa. Jos juurihoitoa ei tehtäisi, alkaisi hammas ennen pitkää särkeä tulehduksen vuoksi. Pahimmassa tapauksessa hammas jouduttaisiin poistamaan. Hoitamaton tulehduspesäke hampaassa on myös riski yleisterveydelle.
Asianmukaisella hoidolla 80–95 % juurihoitoa vaativista hampaista saadaan pelastettua. Joskus jo aiemmin tehty juurihoito joudutaan myös uusimaan.
Juurihoito on hoitokokonaisuus, joka saattaa vaatia useamman hammaslääkärikäynnin. Joskus hoito saadaan valmiiksi jo yhdellä hoitokerralla. Juurihoidon valmistuttua oma hammaslääkärisi suojaa hampaan paikalla tai hammaskruunulla.
Kuinka juurihoito tehdään?
Juurihoito tehdään käytännössä siten, että vaurioitunut hampaan ydin tyhjennetään, desinfioidaan ja täytetään. Tullinsuussa ja Uusisuussa juurihoitoja tekevät yleishammaslääkärit, mutta joissakin tapauksissa he voivat lähettää potilaan juurihoidon erikoishammaslääkärille – endodontille. Endodontin vastaanotto on Tullinsuussa.
Juurihoidon erikoishammaslääkäri käyttää hoidossa operaatiomikroskooppia. Toimenpide on puudutuksen vuoksi kivuton. Pelkopotilaiden juurihoidoissa on paikallispuudutteen lisäksi mahdollisuus rauhoittavaan lääkitykseen tai anestesiaan.
Paljonko juurihoito maksaa?
Juurihoito maksaa juurihoidon erikoishammaslääkärin toteuttamana keskimäärin 500–800 €, josta Kela korvaa osan. Vaativuutensa vuoksi tarkka hoidon hinta määräytyy kuitenkin vasta alkututkimuksen yhteydessä. Tarkan kustannusarvion saat siis erikoishammaslääkärin vastaanotolla. Hampaista kannattaa pitää hyvää huolta, hampaiden terveys on tärkeä osa terveyttäsi!