Lähes jokaisella on jossakin vaiheessa elämää iensairautta tai ongelmia ikenien kanssa. Ongelmia voivat olla esimerkiksi hammaskiven muodostuminen, vuotavat ikenet tai ientulehdukset.

Hammaslääkärikeskus Tullinsuussa iensairauksia hoitaa iensairauksien erikoishammaslääkäri eli parodontologi. Iensairauksien erikoishammaslääkärin kanssa yhteistyötä potilaan hoidon toteuttamiseksi tekevät suuhygienistit. Iensairauksien erikoishammaslääkärin vastaanotolle voi tulla lähetteellä, mutta lähete ei ole välttämätön. Lähetteen saa yleishammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä.

Ientulehdus eli gingiviitti

Ientulehdus on iensairauksien lievin muoto. Se ilmenee verenvuotona ja punoituksena ienkudoksessa. Hoidoksi riittää yleensä suuhygienian parantaminen ja ienkudosta ärsyttävien tekijöiden kuten hammaskiven poisto. Säännölliset käynnit suuhygienistin vastaanotolla varmistavat terveen suun. Potilas saa halutessaan kutsun suuhygienistille säännöllisin välein, näin hoitovälit pysyvät sopivina eikä hammaskiveä tai ienongelmia pääse syntymään.

Parodontiitti eli leukaluutulehdus

Jos ientulehdusta ei hoideta ja se pääsee pahenemaan, voi luukudos tuhoutua pikku hiljaa hampaan ympäriltä. Tämä ilmenee useimmiten syventyneinä ientaskuina, vetäytyneinä ikeninä, hampaiden heiluvuutena, pahana hajuna ja makuna suussa, joskus jopa märkävuotona – mutta harvoin varsinaisena kipuna.

Ensisijainen hoito edellä mainittujen oireiden hoidossa on samantyyppinen kuin ientulehduksenkin hoidossa. Hammaslääkäri puuduttaa hoidettavan alueen, jolloin voidaan kivuttomasti poistaa ärsyttävät tekijät ienkudoksen sisältä.

Lievemmissä tapauksissa perushoito riittää pysäyttämään täysin luutulehduksen. Leukaluutulehduksen hoitaminen ajoissa on tärkeää, koska märkivien hampaiden ympäriltä pääsee bakteereja verenkiertoon. Verenkierrossa olevat bakteerit lisäävät riskiä mm. sydän- ja aivoinfarktiin vaurioittamalla verisuoniston seinämiä. Lisääntynyt riski sairastua sydän- ja aivoperäisiin sairauksiin hoitamattoman leukaluutulehduksen vuoksi on henkilöillä, joilla on olemassa jokin yleissairaus (esim. diabetes) tai elimistön puolustusmekanismit eivät lääkityksen (esim. kortisoni) tai muun syyn vuoksi toimi normaalilla tavalla.

Ienleikkaukset

Jos perushoidolla ei saavuteta ientulehduksen hoidossa onnistuneita tuloksia ja potilaalla on syventyneitä ientaskuja, turvaudutaan ienleikkauksiin. Ienleikkaukset hoitaa iensairauksen erikoishammaslääkäri.

Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa ja tavoitteena on saada tulehdus pysähtymään mahdollisimman tehokkaasti. Ienkudos käännetään sivuun hampaiden ympäriltä ja hammaslääkäri poistaa tulehtuneen osan ienkudoksesta. Samalla varmistutaan, että hampaiden pinnat ovat puhtaat hammaskivestä. Ienkudos ommellaan tämän jälkeen takaisin paikoilleen hampaiden ympärille. Puudutuksen ansiosta toimenpide on täysin kivuton.

Ienleikkauksien jälkeen on harvoin kipua, koska mitään avohaavaa ei tule suuhun. Jos kipua kuitenkin esiintyy, hoituu kivunlievitys tavanomaisella tulehduskipulääkkeellä. Joskus antibioottilääkitys tukee leikkausalueen paranemista. Antibiootin tarve määritellään bakteeriviljelytuloksen pohjalta.

Ienleikkauksella saadaan leukaluutulehdus pysäytettyä ja estettyä taudin leviäminen terveisiin hampaisiin.

Kalvo- ja geelihoidot

Jos leukaluutulehdus on päässyt hoitamattomana etenemään pitkälle, voidaan leikkaukseen yhdistää bioteknologiaa korjaamaan aiheutuneita tuhoja. Kudosten kasvua ohjaavilla kalvoilla saadaan estettyä pehmytkudosten luusoluja nopeampi kasvaminen täyttämään vauriokohtaa. Kalvot ovat resorboituvia, eli ne häviävät itsekseen paranemisprosessin aikana.

Hoidossa voidaan käyttää Emdogain-geeliä, jonka avulla saadaan myös uutta luuta muodostumaan.

Hoitogeelin teho perustuu luonnon omaan luunmuodostuspotentiaaliin, mikä saadaan aikaiseksi ikään kuin huijaamalla leukaluuta. Tällöin hoitogeelillä käsitellyllä alueella saadaan leukaluu reagoimaan aivan kuin alueelle olisi syntymässä uusi hammas, joka tarvitsee luuta ympärilleen.

Molemmilla tekniikoilla saadaan hyviä lopputuloksia oikein käytettynä ja tapahtunut luutuho korjattua täysin.

Keinojuurten eli implanttien hoito

Keinojuuria asennettaessa ja myös keinojuurten tulehduksia (implantiitti) korjatessa ienleikkausten avulla voidaan käyttää apuna kalvo- tai hoitogeeliterapiaa. Kalvot ovat varsinkin käyttökelpoisia, kun asennetaan keinojuuria heti hampaan poiston jälkeen. Tällöin kalvo antaa mahdollisuuden hitaammille luusoluille täyttää mahdollinen tyhjä tila keinojuuren ja poistokuopan välissä.

Jos keinojuuren ympärille muodostuu luutulehdus, ienleikkaus tehdään aivan samoin kuin hampaaseen. Tällöin kalvon tai geelin käyttö ratkaistaan tapauskohtaisesti.

Keinojuurisen hampaan kotihoidolla on suuri merkitys ienkudoksen terveydentilaan. Suuhygienistit opastavat potilasta keinojuurisen hampaan kotihoidossa.