Haluaisitko suoran hammasrivistön ja kauniin hymyn? Oletko harkinnut oikomishoidon aloittamista? Kaunis hymy antaa sinulle itsevarmuutta, joka näkyy yksityiselämässä ja työelämässä. Oikomishoidolla hoidetaan esteettisten tavoitteiden lisäksi myös purentaongelmia ja kuluneita hampaita.
Oikomishoidon erikoishammaslääkärin konsultaatiokäynnillä saat tietoa hoitovaihtoehdoista ja niiden kustannuksista. Tule keskustelemaan hammaslääkärimme kanssa sinulle sopivista hoitomuodoista. Tampereella Tullinsuussa on tarjolla monipuoliset hoitovaihtoehdot ja hoidot voit maksaa sinulle sopivissa erissä OP-rahoituksen tililuotolla.
Aikuisten oikomishoito
Hampaiden oikomishoito voidaan aloittaa missä iässä tahansa. Hampaiden oikominen onnistuu aikuisella yhtä hyvin kuin lapsella. Ahtaus hampaissa lisääntyy kaikilla iän myötä. Vinot hampaat on vaikeampi puhdistaa. Se voi heikentää hampaiden tukikudosten terveyttä tai altistaa ne reikiintymiselle.
Joillakin oikomishoitoon ohjautumisen taustalta löytyy pitkittyneitä pään- ja niska-hartiaseudun särkytiloja, korvasärkyä, purennassa kuluneita hampaita, leukojen väsymistä, kipeytyneitä leukoja tai yksittäisiä hampaita, synnynnäisiä tai traumaperäisiä hammaspuutoksia ja joskus myös psyykkisiä, ulkonäköön liittyviä ongelmia.
Aikuisten oikomishoidossa tavoitteenamme on hyvä, tasapainoisen tuntuinen purenta ja tasainen, puhdas ja kaunis hammasrivi.
Oikomishoidon potilaita ovat nuoret opiskelijat, tiiviisti työelämässä olevat sekä jo eläkkeelle siirtyneet aikuiset. Koskaan ei ole liian myöhäistä saada tasaiset, kauniit hampaat!
Lue lisää aikuisten oikomishoidosta
Lasten oikomishoito
Jos lapsen pysyvät hampaat puhkeavat vinoon tai vääriin asentoihin, kannattaa selvittää ajoissa, onko oikomishoito tarpeellinen. Tavallisin hoidon aloitusikä on 9–12 vuotta, mutta oikomishoidon voi aloittaa missä iässä tahansa.
Kasvuiässä toteutettavalla oikomishoidolla voidaan hyödyntää leukojen kasvua ja hampaiden puhkeamisvoimaa. Näin voidaan vähentää purentaongelmia aikuisena ja saada helposti hoidettavat tasaiset hampaat.
Kun hoito päästään aloittamaan pysyvien hampaiden puhjetessa, voidaan hampaat ohjata suoraan oikeille paikoilleen. Lapsen hampaista tulee tasaisemmat ja purennasta parempi, kun hoito tehdään riittävän varhain leukojen kasvun vielä jatkuessa.
Lue lisää lasten oikomishoidosta
Erilaisia oikomistekniikoita
Oikomishoitoa voidaan tehdä erilaisilla tekniikoilla riippuen yksilöllisistä tavoitteista ja hampaiston tilanteesta. Sopiva toteutustekniikka selviää oikomishoidon erikoishammaslääkärin konsultaatiokäynnillä.
Perinteinen kiinteäkojehoito
Perinteisesti kojeistus tehdään oikomishoidossa hampaiden ulkopinnalle liimattavien kiinnikkeiden (brakettien) varaan. Kiinnikkeiden tarkoituksena on ohjata kiinnikkeisiin kiinnitettävän kaaren voimasuhteita ja näin oikoa hampaita haluttuun suuntaan.
ClearCorrect -oikomishoito läpinäkyvillä kalvoilla
ClearCorrect valmistaa yhteistyössä hammaslääkärisi kanssa juuri sinulle sopivat läpinäkyvät oikomiskalvot, jotka auttavat suoristamaan hampaitaisi ja parantavat samalla mahdollisuuksiasi välttää purentaongelmien paheneminen. Oikomiskalvot ovat käytössä miellyttävämmät kuin perinteiset hammasraudat, sillä ne asettuvat hampaiden päälle tiiviisti ja mukavasti. ClearCorrect oikomiskalvot ovat irrotettavat, joten voit poistaa ne suusta syömisen ja hampaiden harjaamisen ajaksi. Kalvojen läpinäkyvä materiaali taas tarkoittaa, että ne ovat lähes huomaamattomat.
Läpinäkyvä oikomiskisko (InVisalign®)
Hampaita voidaan oikoa myös läpinäkyvillä ja irrotettavilla oikomiskojeilla, joiden avulla hampaita siirretään asteittain. Uusi kisko valmistetaan aina noin kahden tai kolmen viikon välein. Läpinäkyvät oikomiskiskot ovat lähes huomaamattomat hampaan pinnalla. Oikomishoidon erikoishammaslääkärin konsultaatiokäynnillä selviää, sopiiko tämä hoitotapa sinulle.
Damon® Q™
Damon-systeemi on kiintein kojein tehtävä hampaiden oikominen, jossa hallittujen voimien, matalakitkaisten ja kevytvoimaisten kaarilankojen avulla saavutetaan tehokkaasti tuloksia. Damon-kiinnikkeet eroavat mekaniikaltaan perinteisistä kiinnikkeistä luukkumekanisminsa ansiosta. Mekanismin ansiosta mm. suun puhtaanapito helpottuu oikomisen aikana.
Linguaalitekniikka
Oikomiskojeet voidaan kiinnittää myös hampaiden sisäpinnoille. Linguaaliekniikassa hampaiden sisäpinnoille kiinnitettyjen kiinnikkeiden sekä kaarilangan avulla hampaat ohjataan halutuille paikoille. Hoidon etenemistä seurataan keskimäärin kuukauden välein hammaslääkärin vastaanotolla. Linguaalitekniikka on tehokas vaihtoehto etenkin niille, jotka toivovat oikomisen olevan mahdollisimman huomaamatonta.
Onko oikomishoito turvallista?
Hampaiden oikominen on turvallista, kun hoitoa edeltävä tutkimus, hoidon toteutus ja jälkiseuranta tehdään erikoishammaslääkärin valvonnassa.
Käsikauppatavarana mm. netistä tilattavat oikomiskojeina markkinoidut, kotioloissa käytettävät tuotteet saattavat olla vahingollisia eikä niillä voida hoitaa potilaan purennallisia olosuhteita, mikä on tärkeä osa hyvää oikomishoidon toteuttamista.
Oikomishoito on kaikkein turvallisin “kauneusleikkaus”, koska kudokset tekevät tuloksen itse! Tarvitaan vain oikomiskojeet ohjaamaan hampaat uuteen asentoon alan erikoishammaslääkärin valvonnassa.
Ennen oikomishoitoa hampaista otetaan aina koko hampaiston röntgenkuva (ortopantomografia) ja kallokuva (lateraalikallokuva) sekä kipsimallit ylä- ja alaleuasta. Röntgenkuvista varmistetaan, että hampaiden juuret kestävät hyvin liikuttamista leukaluussa. Lisäksi hampaat ja niiden tukikudokset sekä ikenet tarkastetaan mahdollisten reikien, rikkinäisten paikkojen ja hammaskiven löytämiseksi. Juurihoidettuja hampaita voi oikoa normaalisti.
Jos hampaista löytyy reikiä, ne tulee hoitaa kuntoon ennen kuin oikomista on järkevä aloittaa. Röntgenkuvien ja kipsimallien avulla oikomishoidon erikoishammaslääkäri tekee tarkan, yksilöllisen hoitosuunnitelman oikomishoidon toteuttamisesta ja tavoitteista.