Hampaiden oikomishoito harkinnassa? Haluaisitko suoran hammasrivistön ja kauniin hymyn? Kaunis hymy antaa sinulle itsevarmuutta, joka näkyy yksityiselämässä ja työelämässä. Oikomishoidolla hoidetaan esteettisten tavoitteiden lisäksi myös purentaongelmia ja kuluneita hampaita. Teemme hampaiden oikomishoitoa Tampereella Tullinsuun toimipisteessämme.

Oikomishoidon erikoishammaslääkärin konsultaatiokäynnillä saat tietoa hoitovaihtoehdoista ja niiden kustannuksista. Tule keskustelemaan hammaslääkärimme kanssa sinulle sopivista hoitomuodoista. Tampereella Tullinsuussa on tarjolla monipuoliset hoitovaihtoehdot ja hoidot voit maksaa sinulle sopivissa erissä OP-rahoituksen tililuotolla.

Aloita hampaiden oikomishoito ja tänään varaamalla ilmainen 30 min konsultaatioaika.

Lue lisää oikomishoidosta

Aikuisten oikomishoito

Hampaiden oikomishoito voidaan aloittaa missä iässä tahansa. Hampaiden oikominen onnistuu aikuisella yhtä hyvin kuin lapsella. Ahtaus hampaissa lisääntyy kaikilla iän myötä. Vinot hampaat on vaikeampi puhdistaa, mikä voi heikentää hampaiden tukikudosten terveyttä tai altistaa ne reikiintymiselle.

Joillakin oikomishoitoon ohjautuvilla henkilöillä voi olla taustalla pitkittyneitä pään ja niska-hartiaseudun särkytiloja, korvasärkyä, kuluneita hampaita purennassa, leukojen väsymistä ja kipeytyneitä leukoja tai yksittäisiä hampaita. Lisäksi oikomishoitoon hakeutumisen syinä voivat olla synnynnäiset tai traumaperäiset hammaspuutokset sekä ajoittain myös psyykkiset ulkonäköön liittyvät ongelmat.

Aikuisten oikomishoidossa tavoitteenamme on hyvä, tasapainoisen tuntuinen purenta ja tasainen, puhdas ja kaunis hammasrivi.

Oikomishoidon potilaita ovat nuoret opiskelijat, tiiviisti työelämässä olevat sekä muun muassa eläkkeelle siirtyneet aikuiset. Koskaan ei ole liian myöhäistä saada tasaiset, kauniit hampaat!

Lue lisää aikuisten oikomishoidosta

Lasten oikomishoito

Jos lapsen pysyvät hampaat puhkeavat vinoon tai vääriin asentoihin, kannattaa selvittää ajoissa, onko oikomishoito tarpeellinen. Tavallisin hoidon aloitusikä on 9–12 vuotta, mutta oikomishoidon voi aloittaa missä iässä tahansa.

Kasvuiässä toteutettavalla oikomishoidolla voidaan hyödyntää leukojen kasvua ja hampaiden puhkeamisvoimaa. Näin voidaan vähentää purentaongelmia aikuisena ja saada helposti hoidettavat tasaiset hampaat.

Kun hoito päästään aloittamaan pysyvien hampaiden puhjetessa, voidaan hampaat ohjata suoraan oikeille paikoilleen. Lapsen hammasrivistä tulee tasaisempi ja purennasta parempi, kun hoito tehdään riittävän varhain leukojen kasvun vielä jatkuessa.

Lue lisää lasten oikomishoidosta

Erilaisia oikomistekniikoita

Oikomishoitoa voidaan tehdä erilaisilla tekniikoilla riippuen yksilöllisistä tavoitteista ja hampaiston tilanteesta. Sopiva toteutustekniikka selviää oikomishoidon erikoishammaslääkärin konsultaatiokäynnillä.

Perinteinen kiinteäkojehoito

Perinteisesti kojeistus tehdään oikomishoidossa hampaiden ulkopinnalle liimattavien kiinnikkeiden (brakettien) varaan. Kiinnikkeiden tarkoituksena on ohjata kiinnikkeisiin kiinnitettävän kaaren voimasuhteita ja näin oikoa hampaita haluttuun suuntaan.

ClearCorrect -oikomishoito läpinäkyvillä kalvoilla

ClearCorrect valmistaa yhteistyössä hammaslääkärisi kanssa juuri sinulle sopivat läpinäkyvät oikomiskalvot, jotka auttavat suoristamaan hampaitaisi ja parantavat samalla mahdollisuuksiasi välttää purentaongelmien paheneminen. Oikomiskalvot ovat käytössä miellyttävämmät kuin perinteiset hammasraudat, sillä ne asettuvat hampaiden päälle tiiviisti ja mukavasti. ClearCorrect oikomiskalvot ovat irrotettavat, joten voit poistaa ne suusta syömisen ja hampaiden harjaamisen ajaksi. Kalvojen läpinäkyvä materiaali taas tarkoittaa, että ne ovat lähes huomaamattomat.

Läpinäkyvä oikomiskisko (InVisalign®)
hampaiden oikominen invisalign-oikomiskalvot

Hampaita voidaan oikoa myös läpinäkyvillä ja irrotettavilla oikomiskojeilla, joiden avulla hampaita siirretään asteittain. Uusi kisko valmistetaan aina noin kahden tai kolmen viikon välein. Läpinäkyvät oikomiskiskot ovat lähes huomaamattomat hampaan pinnalla. Oikomishoidon erikoishammaslääkärin konsultaatiokäynnillä selviää, sopiiko tämä hoitotapa sinulle.

Damon® Q™

Damon-systeemi on kiintein kojein tehtävä hampaiden oikominen,  jossa hallittujen voimien, matalakitkaisten ja kevytvoimaisten kaarilankojen avulla saavutetaan tehokkaasti tuloksia. Damon-kiinnikkeet eroavat mekaniikaltaan perinteisistä kiinnikkeistä luukkumekanisminsa ansiosta. Mekanismin ansiosta mm. suun puhtaanapito helpottuu oikomisen aikana.

Linguaalitekniikka
hampaiden oikomishoito linguaalitekniikalla

Oikomiskojeet voidaan kiinnittää myös hampaiden sisäpinnoille. Linguaalitekniikassa hampaiden sisäpinnoille kiinnitettyjen kiinnikkeiden sekä kaarilangan avulla hampaat ohjataan halutuille paikoille. Hoidon etenemistä seurataan keskimäärin kuukauden välein hammaslääkärin vastaanotolla. Linguaalitekniikka on tehokas vaihtoehto etenkin niille, jotka toivovat oikomisen olevan mahdollisimman huomaamatonta.

Onko oikomishoito turvallista?

Hampaiden oikominen on turvallista, kun hoitoa edeltävä tutkimus, hoidon toteutus ja jälkiseuranta tehdään erikoishammaslääkärin valvonnassa.

Käsikauppatavarana mm. netistä tilattavat oikomiskojeina markkinoidut, kotioloissa käytettävät tuotteet saattavat olla vahingollisia eikä niillä voida hoitaa potilaan purennallisia olosuhteita, mikä on tärkeä osa hyvää oikomishoidon toteuttamista.

Hampaiden oikomishoito on kaikkein turvallisin “kauneusleikkaus”, koska kudokset tekevät tuloksen itse! Tarvitaan vain oikomiskojeet ohjaamaan hampaat uuteen asentoon alan erikoishammaslääkärin valvonnassa.

Ennen oikomishoitoa hampaista otetaan aina koko hampaiston röntgenkuva (ortopantomografia) ja kallokuva (lateraalikallokuva) sekä kipsimallit ylä- ja alaleuasta. Röntgenkuvista varmistetaan, että hampaiden juuret kestävät hyvin liikuttamista leukaluussa. Lisäksi hampaat ja niiden tukikudokset sekä ikenet tarkastetaan mahdollisten reikien, rikkinäisten paikkojen ja hammaskiven löytämiseksi. Juurihoidettuja hampaita voi oikoa normaalisti.

Jos hampaista löytyy reikiä, ne tulee hoitaa kuntoon ennen oikomishoidon aloittamista. Röntgenkuvien ja kipsimallien avulla oikomishoidon erikoishammaslääkäri tekee tarkan, yksilöllisen hoitosuunnitelman oikomishoidon toteuttamiseksi.