Hammaslääkäri Tampereella

Ajankohtaista

Hammasimplantti vapauttaa hymyn

Hammasimplantti vapauttaa hymyn

Puuttuva hammas aiheuttaa purentapulmia, haittaa puhuessa ja vähentää hymyilyä. Onneksi asian voi korjata. Tullinsuun erikoishammaslääkäri Saara Vilhula on erikoistunut purentafysiologiaan ja protetiikkaan. Saara vastasi muutamiin kysymyksiimme.

Mistä syystä suomalaisilta puuttuu hampaita?

Hammas on saattanut haljeta tai se on ns. loppuun paikattu. Tapaturmat aiheuttavat hammasvammoja – esimerkiksi kaatumiset ja liukastumiset, tai liikuntatapaturmat mailapelien, taistelulajien ja hevosurheilun parissa. Oli hammas lähtenyt mistä syystä tahansa, voimme yleensä auttaa.

Miten puuttuvan hampaan voi korvata?

Yhden tai useammankin puuttuvan hampaan voi korvata proteettisesti hammasimplanteilla. Implantti on leukaluuhun kiinnitettävä, yleensä titaanista valmistettu keinojuuri.

Mitä kannattaa huomioida, kun hankkii hammasimplantin?

Kannattaa muistaa, että implantti on pitkäaikainen hankinta, ja siksi varaosien saatavuus vuosienkin kuluttua on tärkeää. Aluksi edulliselta tuntuva implantti saattaa tulla kalliiksi, jos valmistaja poistuu markkinoilta eikä osia olekaan saatavilla. Siksi tunnetut, suuret implanttivalmistajat ovat turvallinen valinta. Tietysti kannattaa valita myös osaava ja kokenut implanttitiimi.

Miten Tullinsuun käyttämät implanttimerkit on valittu?

Seuraamme tarkasti tutkimustietoa ja olemme valinneet merkit, jotka tutkitusti toimivat parhaalla mahdollisella tavalla.

Miten hammasimplanttia hoidetaan kotona?

Implanttia pitää pestä kuten omiakin hampaita. Lisäksi sauma-alueet pitää puhdistaa langalla tai väliharjalla. Implantti vaatii hyvää kotihoitoa ja ammattimaista seurantaa.

Millainen on hyvä implantti?

Hyvän implantin voi korjata rikkomatta rakenteita. Se on esteettinen ja purennassa toimiva. Pintamateriaalin valintaan vaikuttavat potilaan puruvoimat.

Kenelle implantit sopivat?

Pääosin implantit sopivat kenelle tahansa. Ennen implantointia potilaan terveydentila selvitetään. Tietyt yleissairaudet nostavat riskiä tai implantteja ei suositella ollenkaan. Myös runsas tupakointi heikentää implanttien menestystä, joten tupakointi kannattaa lopettaa, jos suunnittelee implanttihoitoja.