Hammaslääkäri Tampereella

Ajankohtaista

Pia pääsi eroon hammashoitopelosta

Pia pääsi eroon hammashoitopelosta

Pia Hildénin hammaslääkäripelon takana oli huonoja kokemuksia hammaslääkärikäynneistä.Hän oli ehtinyt kohdata vastaanotolla niin huonoa tuuria kuin suoranaisia virheitäkin.

– Kun hampaaseeni oli taas tulossa reikä, aloin etsiä hammaslääkäriä, joka hoitaisi toimenpiteen nukutuksessa. Hammaslääkäripelkoni oli päässyt niin kovaksi, että koin sen olevan ainoa vaihtoehto. Soittelin Helsinkiä ja Turkua myöten, kunnes eräs hammaslääkäri vinkkasi, että Tampereella pelkopotilaiden hoitoon voi suositella Nina Mandelinia.

Pia varasi ajan Tullinsuusta, eikä ole katunut.

– Ensimmäisen käynnin jälkeen olin todella onnellinen, Pia hehkuttaa. – Olisin valmis vaikka maksamaan enemmän, kunhan ei tarvitse enää vaihtaa hammaslääkäriä.

Pian mukaan pelkopotilaan hoidossa on tärkeää, että hammaslääkäri kertoo koko ajan, mitä tekee. Myös hammaslääkärin herkkyys reagoida potilaan tuntemuksiin auttaa – jos vihloo, hammaslääkäri voi esimerkiksi keskeyttää toimenpiteen hetkeksi.

– Taitava hammaslääkäri osaa toimia potilaan kanssa niin, että pelko ei ota ylivaltaa, Pia toteaa.

Hammashoitopelon yli voi päästä

Suurin osa potilaista jännittää hammashoitokäyntiä jonkin verran, mutta pystyy hallitsemaan jännitystään. Noin viidennes suomalaisista aikuisista kokee pelkäävänsä hammashoitoa jonkin verran. Kysymys on siis varsin yleisestä ilmiöstä.

Hammashoitopelosta kannattaa kertoa jo aikaa varatessa, jolloin hammaslääkäri saa tiedon asiasta etukäteen.

Pialle on oikean hammaslääkärin löytymisen jälkeen kertynyt hammaslääkärikäynneistä vain hyviä kokemuksia. Puudutukset ovat vaikuttaneet, hoidot ovat onnistuneet ja vastaanotolla on ollut positiivinen henki, jopa hauskaa.

– Tulin juurihoidosta tiskille hymyillen, Pia nauraa. – En olisi muutama vuosi sitten uskonut että se voi olla mahdollista!